Pages

Thursday, November 7, 2013

Loomakaitse loengud

Antsla Gümnaasiumis toimusid ajavahemikul 05.11 - 06.11 Loomakaitse Liidu poolt korraldatud infotunni 2 - 9. klasssini.  Infotunni  eesmärgiks oli tutvustada õpilastele lemmikloomapidamise (loomaga koos elamise) põhitõdesid ja anda juhiseid, kuidas hätta sattunud looma abistada. Loengus räägiti lemmikloomast ja tema vajadustest. Toodi näiteid igapäevaelust, kuidas noored lapsed on linde vigastanud. Saime teada, et põletusvalu on kõige valusamaid valu liike. 
Lemmiklooma endale võttes peame arvestama teadmisega, et me vastutame tema eest. 
Kindlasti on oluline teada, et koerale ei tohi anda konte, mille ta võib alla neelata. Väike kont põhjustab organismile rohkem kahju, kui kasu toob. Soovitatav on anda suur kont, mida saab ajaviiteks närida. Sageli peale aastavahetust näeme õnnetuid omanike koos lemmikutega loomakliiniku järjekorras. 
Ketikoera puhul tuleb väga palju temaga tegelda. Õnnetu loom kellega ei tegeleta otsib endale muud tegevust. Kaevab maa sisse auke, närib kuuti, tõmbab ennast ketist lahti ja läheb hulkuma. Sellise koera tuleb tihti jalutamas käia. Koerale võib anda erinevaid ülesandeid.
Omanik võib anda talle veetoru, mis hakkliha täistopitud. Lemmikul kulub palju aega, et sealt midagi kätte saada.
Lemmiklooma võtmisel tuleb arvestada teadmisega, et see organism vaja tähelepanu ja hoolitust. Pika elueaga looma puhul peab arvesta,ma teadmisega, et ta on pidevalt olemas. 
Erinevate lemmikloomade eluead näiteks:
hamster 2 a
koer, kass ~15a
boamadu 40a
pabagoi ~ kuni 90

Inimesel on ohtu pidada lemmikloomana madu, mis on alla 3 m pikk. Mao hammustus pole valus, kuid haavast võib palju verd tulla. Madu on tõrges kui ta oma kesta vahetab. Mao kasvamisel on oluline,  terariuumi suurus vastaks tema kasvule. Keskmiselt ühe mao eluea jooksul läheb tarvis 2-3 teraariumi.

Õpilaste muljed vaata.










No comments:

Post a Comment